Dvidešimt pirmojo amžiaus maistas – daiginti ankštiniai, grūdai ir sėklos. Neatsilikime ir gyvenkime sveikai!

2016.1.12 - paskelbė: Ugnė

Šiandien plačiau apie ankštinių daiginimą.

Ankštinių maistingosios savybės daigintuose ankštiniuose išauga keleriopai ir paverčia ankštinius vienais iš labiausiai gyvybiškai svarbių, energiją teikiančių produktų. Sunkiai virškinami baltymai daigintuose ankštiniuose suskyla ir tampa lengvai virškinami, be to, jie yra mažai kaloringi.

Daiginti ankštiniai tinkamiausi valgymui tuomet, kai jie išbrinksta iki didžiausio įmanomo dydžio, išleidžia kelių milimetrų ar ilgesnį daigelį. Daiginti ankštiniai gali būti patiekiami net ir nevirti salotose, troškinti su prieskoniais sriubose ir troškiniuose, virti garuose, paruošti garnyrų pavidalu, sumalti ir apkepti vegetariniuose kotletuose ar maltiniuose.

Kaip daiginti?

Norint sudaiginti 100 g pupų ar žirnių, tokių kaip avinžirniai, mungo (spindulinės) pupuolės (mung beans), japoninės pupuolės (adzuki beans), žirniai, indinės pupuolės (urad beans), lęšiai jums reikės vidutinio dydžio dubens varvančiam vaneniui surinkti, litro talpos stiklainio, atraižos dvigubo marlinio audinio ir standžios stiprios gumelės. Daiginimui rinkitės tas ankštinių rūšis, kurios yra neskaldytos, su luobu, pakankamai neseniai sudžiovintos ir mažiausiai pažeistos. Suskilusios, praradusios luobą, pažeistos pupos ar žirniai nesudygs. Prieš daiginant perrinkite ankštinius, atrinkite pačius sveikiausius; pažeistus, pajuodusius ir perdžiūvusius išmeskite. Kruopščiai perplaukite ir užmerkite dubenyje nakčiai arba mažiausiai 8-12 valandų. Išbrinkusius ankštinius nukoškite ir gerai perplaukite po tekančiu vandeniu. Vandens, kuriame mirko ankštiniai, neišpilkite. Nors jis bus gelsvas, drumstas ir nemalonaus kvapo, jis idealiai tiks laistyti kambariniams augalams. Sudėkite išbrinkusius ankštinius į stiklainį, stiklainio angą uždenkite dvigubu marliniu audiniu ir standžiai užveržkite gumele. Stiklainį apverskite ir atremkite 45o kampu dubenyje, kad vandens perteklius turėtų kur nuvarvėti. Stiklainį pastatykite vėsioje vietoje: galima tiek tamsioje, tiek ir šviesioje (ten, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai). Tamsoje dygstantys ankštiniai bus traškesni, daigai balti ir stori; daiginti šviesioje vietoje – maistingesni, minkštesni, o daigeliai ploni ir žalsvi.

Mažiausiai 2-3 kartus per dieną dygstančius ankštinius perplaukite švariu vandeniu ir šlapius sudėkite atgal į daigyklą. Plauti ankštinius reikia tam, kad būtų palaikoma tinkama drėgmė ir daigeliai neperdžiūtų. Priklausomai nuo rūšies, ankštiniai sudygsta per 2-5 dienas. Paprasčiau tariant, daiginti ankštiniai yra tinkami vartojimui, kuomet jų daigeliai yra 0,2-1,5 cm ilgio. Sunaudokite iš karto arba laikykite šaldytuve. Švieži ir tinkami vartojimui išlieka dar 2-3 dienas.

O dabar pasidalinsiu su Jumis pačios išbandytu receptu:

Burokėliai su avinžirniais ir brynza

Ingridientai:

  • aliejus
  • svogūnai
  • česnakai (naudojau granules, nes aptikau, kad normalių namie nebėra)
  • burokėliai ( raudonoji Bietolo barzda)
  • daiginti avinžirniai (arba virti, arba tiesiog virtos pupelės)
  • balzaminis actas
  • džiovintos slyvos
  • graikiški riešutai
  • brynza (arba feta, arba keptas varškės sūris)

Gaminimas:

Susmulkintus svogūnus pakepti aliejuje. Sudėti susmulkintus česnakus, pakepinti dar. Suberti šiaudeliais pjaustytus (arba tarkuotus) burokėlius ir daigintus avinžirnius. Arba šiaip virtus avinžirnius, arba virtas pupeles. Arba netgi lęšius. Padruskinti. Šliūkštelti balzaminio acto.

Maišant viską pakaitinti. Įberti džiovintų slyvų, supjaustytų gabaliukais. Kaitinti 3-5 minutes. Burokėliuose turi likti traškumo.

Užbarstyti smulkintų graikiškų riešutų ir fetos arba brynzos gabalėlių.

Untitled

 

Skanaus!

Ugnė

Atgaiva vasaros metu.

Kuomet už lango kaitina saulė, nėra geresnės atgaivos už šaltą arbatą.

Maistas:2016.8.8

Ryžių apkepas su kokosu.

Skanus ir vaikystę primenantis vegetariškas patiekalas, kuris puikiai tiks Jūsų vakarienės stalui.

Maistas:2016.5.20

Pupelių troškinys.

Šis troškinys maistingas, o išskirtiniai ingridientai, tokie kaip pomidorai ir kmynai, jam suteikia ypatingo skonio.

Maistas:2016.4.27

Siunčiama
  • Irena. 2017.4.17

    Laba diena, Įsigijau ir perskaičiau jūsų knygą.Knyga labai patiko , paliko nenusakomą įspūdį.Jau senai po...

    Viktoras U

    Ačiū už gražius žodžius. Malonu, kad Jums patiko mano knyga.

    Visas atsakymas Daugiau klausimų / atsakymų
  • Almina. 2017.4.10

    LABA DIENA , GERB.VIKTORAI, Perkaičiau Jūsų mokymą.Norisi džiaugtis, pasakoti visiems, mokyti gyventi...

  • Viktoras U. 2017.2.14

    Sveiki visi kas rašo. Iš tikruju gaunu daug laišku, bet pagal savo nuožiura ir etika nevisus aktyvinu, o...

Užduokite man klausimą

Užduoti klausimą Atsakymai