Sveiki ir skanūs – sūrio, bei daržovių pyragėliai.

2016.3.9 - paskelbė: Ugnė

Tokio tipo pyragėliai labai populiarūs Italijoje. Jie gaminami pusmėnulio formos. Italų virtuvėje įprasta pyragėlius kepti iš mielinės tešlos, tačiau šiuo atveju mieles tešloje pakeis jogurtas, nes kepimo mielių jogos mityboje stengiamasi nenaudoti.

Naminio jogurto gamybai Jums reikės: 2,5 l pieno ir 125 ml natūralaus (be krakmolo, želatinos ir pagardų) jogurto.

Gaminimas: Jogurtą išimkite iš šaldytuvo, kad atšiltų iki kambario temperatūros. Atidarykite, išplakite šaukšteliu. Pieną supilkitę į storasienį puodą ir pastatykite virti. Atidžiai maišykite, mentele gramdykite dugną ir neatsitraukite, kol pienas užvirs. Jei norite skysto jogurto (geriamo), užvirusį pieną tuoj pat nukaiskite. Jei norite pasigaminti tirštesnio, pieną maišydami virkite dar pusvalandį, kad išsigaruotų dalis vandens, o pienas šiek tiek kondensuotųsi. Puodą nukaiskite, pripilkite užkimštą kriauklę šalto vandens ir įstatykite puodą aušinti. Aušindami maišykite, kad pieno paviršiuje nesusidarytų plėvė. Pieną ataušinkite iki 45oC. Jei piene visgi susidarė plėvės, perkoškite pieną per marlės audinį. Įmaišykite jogurtą. Pieną supilkite į molinį ar stiklinį ąsotį, uždenkite marlės audinio atraiža ir pastatykite šiltai visai nakčiai arba mažiausiai 8 valandoms. Jei aplinkos temperatūra bus per šalta, jogurto bakterijos negalės daugintis ir jogurtas nepavyks. Todėl raskite jogurtui vietą šilumoje ar arti šilumos šaltinio, tačiau apsaugokite nuo skersvėjo ir tiesioginių saulės spindulių. Visą rūgimo laiką jogurto judinti negalima. Ar jogurtas surūgo, galite patikrinti spustelėję pirštu: jei duobutės vietoje nesisunkia pienas, o jogurtas tirštas – tuoj pat statykite į šaldytuvą. Jei jogurtas per ilgai stovės kambario temperatūroje, jis taps labai rūgštus.

Taigi, pyragėlių tešla bus kildinama lygiai taip pat, kaip ir mielinės tešlos, tik gerokai ilgiau, o iškepusi bus minkšta ir puri. Patiekite pyragėlius prie sriubų, salotų, daržovių troškinių, kaip lengvą užkandį; vienodai puikūs tiek karšti, tiek ir ataušę.

12-ai pyragėlių reikės:

Tešlai:

  • 150 ml naminio jogurto;
  • 75-100 ml šilto vandens;
  • šaukšto cukraus;
  • 350 g pirmos rūšies miltų;
  • šaukštelio druskos;
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus.

 

Įdarui:

  • 100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • 250 g saldaus pieno varškės;
  • 75 g smulkiai sutarkuoto parmezano (arba kokio nors kitokio ilgai brandinto kietojo sūrio);
  • 75 g tarkuoto čederio sūrio;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • ¼ šaukštelio asafetidos (kvapniosios ferulos);
  • šaukštelio druskos;
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • pundelio šviežių špinatų;
  • pundelio smulkiai sukapotų petražolių.

 

Gaminimas:

Į didelį dubenį prasijokite miltus, suberkite cukrų, druską, supilkite tešlai skirtą aliejų. Aliejų įtrinkite į miltus pirštais, kad visos miltų dalelytės pasidengtų riebalais, o turinys primintų duonos minkštimo trupinių krūvelę. Supilkite jogurtą, vandenį ir išminkykite minkštą vienalytę tešlą. Minkykite ne trumpiau kaip 5-7 minutes. Tešlą įdėkite į polietileno maišelį arba apvožkite kitu dubeniu ir atidėkite kilti ne mažiau nei 3 valandoms ypatingai šiltoje virtuvės vietoje: kur nors aukštai ant spintelių, krosnies, židinio arba prie radiatoriaus. Tešla bus paruošta kepimui, kuomet jos tūris šiek tiek padidės; tešla taps labai minkšta, palietus ji bus vos šilta ir skleis malonų švelnų rūgimo aromatą. Jei šių požymių neaptikote, tešlai buvo nepakankamai šilta, tuomet kildinkite šiek tiek ilgiau arba suraskite šiltesnę vietelę.

Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą. Sukapokite alyvuoges. Špinatus perplaukite keliais vandenimis, nuskabykite kotelius, lapus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite įdarui skirtą aliejų, suberkite asafetidą. Po keliolikos sekundžių sudėkite špinatus, alyvuoges. Kepkite daržoves dar kelias minutes retkarčiais pamaišydami, kol sukris špinatai. Keptuvę nukaiskite, turinį ataušinkite. Dubenyje sumaišykite saldaus pieno varškę, sūrius, apkeptas daržoves, sudėkite petražoles, suberkite pipirus ir pasūdykite, Viską gerai išmaišykite. Tešlą perminkykite ir padalykite į 12 lygių dalių (iškočiokite storą tešlos virvę ir perpjaukite peiliu skersai į tris lygias dalis, kiekvieną dalį pjaukite pusiau, ir kiekvieną gabaliuką – dar kartą pusiau. Toks tešlos padalijimo būdas yra pats tiksliausias). Iškočiokite kiekvieną gabalėlį apskritu paplotėliu (apie 15 cm skersmens), ant vieno krašto dėkite po du šaukštus įdaro, pyragėlį užlenkite ir kraštus gerai sulipinkite pirštais arba, kad būtų patikimiau, supinkite virvele. Pyragėlius sudėkite į kepimo skardą, išklotą sviestiniu popieriumi, palikdami erdvius atstumus tarp pyragėlių. Kepdami jie šiek tiek išsipučia. Kepkite iki 180oC įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Patiekite dar karštus, tačiau puikūs ir ataušę. Skanūs ir kaip užkandis prie sriubų, daržovių troškinių, ir kaip atskiras patiekalas.

Pyragėlių įdarą galite rinktis įvairiausią: su sojos trupiniais ir daržovėmis; su uogomis, vaisiais; tik su sūriais; tik su daržovėmis ir pan.

 

Būkite sveiki,

Ugnė.

 

Nuotraukos šaltinis: www.thaisiamglasgow.com  

Sojos dešrelės.

Žadėtosios sojos dešrelės, kurios, viliuosi, bus vienas iš Jūsų mėgiamų patiekalų vasarą.

Maistas:2016.5.16

Burokėlių salotos.

Valykime organizmus, gerinkime kraują ir imuninę sistemą.

Maistas:2016.9.12

Gurmanų salotos.

Salotos vasarą – vienas dažniausių ir skaniausių patiekalų.

Maistas:2016.7.19

Lęšiai.

Jie yra puikus augalinis geležies šaltinis, todėl itin svarbūs vegetariškoje mityboje.

Maistas:2016.4.15

Pietums – kokosų kario sriuba.

​Tikiuosi, jog pusryčiai Jums patiko, o dabar energijai didinti Jums siūlau puikius pietus – kokosų kario sriubą.

Maistas:2015.12.28

Siunčiama
  • Irena. 2017.4.17

    Laba diena, Įsigijau ir perskaičiau jūsų knygą.Knyga labai patiko , paliko nenusakomą įspūdį.Jau senai po...

    Viktoras U

    Ačiū už gražius žodžius. Malonu, kad Jums patiko mano knyga.

    Visas atsakymas Daugiau klausimų / atsakymų
  • Almina. 2017.4.10

    LABA DIENA , GERB.VIKTORAI, Perkaičiau Jūsų mokymą.Norisi džiaugtis, pasakoti visiems, mokyti gyventi...

  • Viktoras U. 2017.2.14

    Sveiki visi kas rašo. Iš tikruju gaunu daug laišku, bet pagal savo nuožiura ir etika nevisus aktyvinu, o...

Užduokite man klausimą

Užduoti klausimą Atsakymai