Užkepti ryžiai su troškintomis daržovėmis.

2016.2.8 - paskelbė: Ugnė

Ryžiai – puikus būdas atsigauti po ligų, valytis organizmą… Plačiau apie juos rašiau čia: http://uspaskichknyga.lt/ryziai-maistas-kuris-privalo-buti-kiekvieno-savimi-besirupinancio-zmogaus-racione/

Šiandien rekomenduoju išbandyti labai skanų patiekalą – užkeptus ryžius.

6-8 porcijoms reikės:

Ryžiams:

  • 400 g „Basmati” ryžių;
  • 1 l vandens;
  • 1,5 šaukštelio druskos;
  • ½ šaukštelio ciberžolės.

 

Daržovių įdarui:

  • 1 didelio baklažano, supjaustyto 1,5 cm dydžio kubeliais;
  • 1 jaunos cukinijos, supjaustytos 1,5 cm dydžio kubeliais;
  • 3 didelių pomidorų;
  • 100 g šparaginių pupelių, nupjautomis uodegėlėmis ir supjaustytų 2 cm ilgio gabaliukais;
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir supjaustytos kubeliais;
  • 5 šaukštų išvalyto lydyto sviesto „ghee“;
  • šaukštelio garam masala prieskonių mišinio;
  • 1,5 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų;
  • 2 šaukštelių aguonų;
  • „ant peilio galo” aštriųjų džiovintų paprikų miltelių;
  • 1,5 šaukštelio maltos indiškosios kalendros (jei neturite, naudokite paprastą);
  • 1,5 šaukštelio druskos.

 

Riešutų pagardui:

  • 75 g stambiai sutrupintų anakardžių riešutų;
  • 50 g geltonųjų razinų „Sultana”;
  • 30 g migdolų plokštelių arba stambiai sutrupintų migdolų;
  • 50 g sviesto.

 

Gaminimas:

Ryžius perplaukite, gerai nuvarvinkite, suberkite į puodą, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir suberkite ciberžolę. Turinį užvirkite, pamaišykite. Puodą uždenkite, sumažinkite ugnį ir virkite 15 minučių nejudinant. Ugnį išjunkite ir brinkinkite ryžius dar 10 minučių. Tuomet permaišykite ir atidėkite. Baklažanų kubelius sudėkite į dubenį ir gausiai pabarstykite druska. Atidėkite 20 minučių, kad druska ištrauktų baklažanų kartumą. Po nurodyto laiko baklažanus kruopščiai nuplaukite po tekančio vandens srove. Įsitikinkite, kad nuplovėte visą druską. Baklažanus gerai nuvarvinkite ir paskleiskite ant švarios virtuvinės pašluostės, kad apdžiūtų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Pomidorus panardinkite minutei-dviem į verdantį vandenį, išgriebkite, nupilkite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Pomidorus sutarkuokite burokine tarka – turėtumėte gauti apie pusę litro pomidorų tyrės. Gilioje keptuvėje įkaitinkite išvalytą lydytą sviestą „ghee“, suberkite garstyčių sėklas. Kai šios papilkės ir pradės spragsėti, suberkite aguonas. Dar po keliolikos sekundžių suberkite aštriąją papriką, kalendrą ir garam masala prieskonių mišinį. Neilgai trukus sudėkite baklažanų kubelius. Kepkite vartydami 5 minutes. Kai baklažanai lengvai apskrus, sudėkite papriką, cukiniją ir šparagines pupeles. Dar po kelių minučių supilkite pomidorų tyrę. Pasūdykite, suberkite cukrų. Troškinkite daržoves, kol suminkštės. Neperkepkite – daržovės pabaigs troškintis orkaitėje kartu su ryžiais. Kitoje nedidelėje keptuvėje išlydykite riešutų pagardui skirtą sviestą. Sudėkite anakardžius. Kai anakardžiai lengvai apskrus, sudėkite razinas ir migdolų plokšteles. Skrudinkite maišydami dar minutę ir nukaiskite. Ryžius padalinkite pusiau, vieną dalį atidėkite, kitą sumaišykite su ką tik paskrudintais riešutais ir razinomis.

Stiklinę kepimo formą ištepkite sviestu. Dugną išklokite atidėtais ryžiais. Ant viršaus supilkite troškintas daržoves. Pabaikite sluoksniuoti ryžiais, sumaišytais su riešutais. Turinį gerai suslėkite, uždenkite dangčiu ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apkepą 25-30 minučių. Iškepusį išimkite, padalykite porcijomis ir patiekite dar karštą.

 

Būkite sveiki,

Ugnė.

 

Nuotraukos šaltinis: communitytable.parade.com  

Baltymų ir vitaminų šaltinis – špinatai.

Špinatai yra nekaloringa daržovė, kuri stiprina regėjimą, gerina virškinimo sistemą, teigiamai veikia nervų sistemą, ją lengva virškinti, todėl puikiai tinka prie bet kokių patiekalų.

Maistas:2016.1.4

Salotos su krevetėmis.

Salotos vasarą yra vienas iš nepakeičiamų patiekalų, kuriame gausu vitaminų, kuris neapkrauna organizmo ir yra labai skanus.

Maistas:2016.6.7

Sojos dešrelės.

Žadėtosios sojos dešrelės, kurios, viliuosi, bus vienas iš Jūsų mėgiamų patiekalų vasarą.

Maistas:2016.5.16

Graikiniai riešutai.

Per savaitę suvalgydami dvi saujeles riešutų, galime pailginti savo gyvenimą tiek, kiek bėgiodami keturias valandas per savaitę!

Maistas:2016.1.28

Pupelių troškinys.

Šis troškinys maistingas, o išskirtiniai ingridientai, tokie kaip pomidorai ir kmynai, jam suteikia ypatingo skonio.

Maistas:2016.4.27

Siunčiama
  • Irena. 2017.4.17

    Laba diena, Įsigijau ir perskaičiau jūsų knygą.Knyga labai patiko , paliko nenusakomą įspūdį.Jau senai po...

    Viktoras U

    Ačiū už gražius žodžius. Malonu, kad Jums patiko mano knyga.

    Visas atsakymas Daugiau klausimų / atsakymų
  • Almina. 2017.4.10

    LABA DIENA , GERB.VIKTORAI, Perkaičiau Jūsų mokymą.Norisi džiaugtis, pasakoti visiems, mokyti gyventi...

  • Viktoras U. 2017.2.14

    Sveiki visi kas rašo. Iš tikruju gaunu daug laišku, bet pagal savo nuožiura ir etika nevisus aktyvinu, o...

Užduokite man klausimą

Užduoti klausimą Atsakymai